Nyheter

Följ PlanTrails artiklar om digitalisering inom drift & underhåll, egenkontroller & besiktningar av fastigheter och byggprojekt. 

Varför är det svårt att genomföra en digitalisering?

Motstånd mot att digitalisera arbetsmetoder och de beteendeförändringar som kommer med detta inom yrkesrollen kan bero på flera faktorer. Här är några möjliga skäl till detta motstånd:

8 vanligaste anledningarna till motstånd för digitalisering

  1. Otrygghet och rädsla för mindre att göra, arbetsbrist och kanske t.om arbetslöshet:
    Många anställda kan känna sig hotade av digitalisering eftersom de tror att deras jobb kan automatiseras eller ersättas av algoritmer. Detta kan skapa rädsla för förlust av arbete och ekonomisk otrygghet.
  2. Brist på förståelse och utbildning: Att anpassa sig till nya digitala arbetsmetoder kräver ofta ny kompetens och utbildning. Om alla blivande användare av systemet inte har tillgång till adekvat utbildning. OmLedningen inte investerar i detta kan det leda till motstånd och osäkerhet.
  3. Vanemässig motstånd: Människor är vana vid sina befintliga arbetsmetoder och rutiner. Att ändra beteende och sättet att arbeta kan vara svårt eftersom det kräver anpassning och kan uppfattas som obekvämt.
    Att digitalisera några steg av processen eller inte gå “all-in” är en vanlig väg till misslyckandet. Man måste våga släppa poolkanten och simma ut i det okända, för att kunna bryta mönster och komma till nästa nivå!
  4. Organisatorisk kultur: Vissa företag och organisationer kan ha en kultur som motverkar förändring. Om ledningen inte aktivt stöder digitalisering och beteendeförändringar. Om det finns en kultur av motstånd mot förändringar, kan det vara svårt att driva igenom sådana initiativ.
  5. Teknologiskt motstånd: Ibland kan det vara tekniska hinder eller brister i de digitala verktygen som används. Om tekniken inte är tillförlitlig eller användarvänlig kan det skapa frustration och motstånd. Som te.x att man är utspridd på flera plattformar med risk att tapp information eller inte få en tydlig översikt. Då tappar man känslan av att digitaliseringen är ett steg i rätt riktning.
  6. Kommunikationsproblem: Otillräcklig kommunikation om syftet med digitaliseringen och fördelarna med beteendeförändringar kan göra det svårt för människor att förstå varför förändring är nödvändig.
    Har man inte fått en tydlig bild om -varför- man ska jobba på det nya sättet och vilken nytta det gör, så är det högst osannolikt att digitaliseringen kommer ske på riktigt.
  7. Oro för integritet och säkerhet: När det gäller digitalisering och användning av teknik som samlar in och analyserar data kan det finnas oro för integritet och säkerhet. Människor kan vara oroliga för att deras personliga eller arbetsrelaterade data kan komma i fel händer eller användas på ett oönskat sätt.
  8. Ekonomiska incitament: Vissa yrkesgrupper kan ha ekonomiska incitament att motverka digitaliseringen eftersom den kan minska behovet av deras tjänster eller påverka deras inkomster negativt.

För att hantera motstånd mot digitalisering och beteendeförändringar är det viktigt att företag och organisationer tar itu med dessa faktorer genom att erbjuda utbildning och stöd. Kommunicera tydligt om fördelarna med förändringen, skapa en positiv företagskultur som främjar innovation och anpassning: Viktigt att hantera eventuella tekniska och säkerhetsfrågor på ett ansvarsfullt sätt. Det är också viktigt att involvera de anställda tidigt i processen.

Läs mer om våra moduler och dess uppbyggnad så förstår du hur man kommer förbi de vanligaste hinder som uppstår när du vill digitalisera ditt arbetssätt. Du kommer också se väldigt tydligt hur PlanTrails enastående approach till dessa vanliga motstånd. Läs mer om hur vi har löst de svåra knutarna med digitalisering av verksamheten. Se modulerna här!

Vill du läsa mer om förändringsprocesser så finns massor av fina studier.
Exempel 1

“Digital besiktning” eller Digitaliserad process?

 “Vi jobbar redan digitalt”

Det är många olika besiktningsmän och kvinnor som vi nu träffat genom vårt arbete med att helt digitalisera arbetsprocessen med Entreprenadbesiktning. Många har redan börjat introducera olika digitala hjälpmedel och med sin “users-design”, som betyder att man genomför ngt man vill åstadkomma i ett system som inte är byggt för just det, så har man ändå hittat något sätt att ta sig framåt i den digitaliserande omvärlden.

Vilket stöd får man av Riksorganisationer för att framtidssäkra sitt yrke?

Det är mycket vanligt att man tar stöd av riksorganisationer och deras föreslagna arbetssätt och till och med mallar man kan använda, för att vara säker på att egenkontroller och tex att besiktningen har en stabil grund för giltighet.
Men vi ser inte riktigt några rekommendationer av Riksorganisationerna för varken yrkesarbetande byggarbetare eller te.x byggnadsingenjörer, utan man får helt enkelt hitta sin kommande digitala verktygslåda själv. Det som finns tillgängligt är dock en fin rabatt hos IT-plattformarna som kan kan åtnjuta som en medlem, vilket många uppfattar som att det har rekommenderats, vilket organisationen inte gör. Här finns en bred uppfattning att man har gjort en “bäst i test” för att hitta bästa verktyget till sina medlemmar, tänk så otydligt det kan bli ifrån centralt håll. Alla IT-plattformar kan nämligen komma in som ett rabatterat verktyg hos en riksorganisation, om man ger rabatt. Det betyder inte att det är det bästa verktyget för ändamålet, utan mer ett alternativ man kan testa och se om det fungerar för just dig. Det kan bli en dyr läxa att lära sig ett helt nytt system som sedan i efterhand inte är speciellt anpassad för dina arbetsuppgifter, trots att du såg reklam på riksorganisationens medlemssida.

Ensam är stark

Att hitta ett digitalt verktyg är som att behöva bli proffs på IT-plattformar till den nivå att man kan få en överblick på hur de fungerar, och sedan ur ett helikopterperspektiv jämföra med din verksamhets behov. Det är klart alla vill sälja en app till dig med budskapet att “den går alldeles utmärkt att använda till besiktning”, och visst det går att skära bröd med motorsåg men det är inte optimalt.
– Men man kan ju kolla vad sina branschkollegor har för system? -Eller kan man det? Du lägger alltså hela ditt företags framtidssäkring av digitalt verktyg hos en branschkollega, och dennes tid samt förmåga att effektivt och noggrannt lära sig alla system på marknaden för att sedan göra det optimala valet. Eller är det så kanske att din branschkollega tittat på riksorganisationens hemsida för att se vad dom “rekommenderar”. Kanske är just dina branschkollegor fast i ett system som inte är speciellt tidseffektivt men vill gärna skryta lite om att de “digitaliserat sitt arbete”.
Du är ensam i denna kommande digitala storm, och behöver samla ihop dig för att göra det viktigaste valet på länge. Så hur ska man tänka? Ska man ta ett brett verktyg där du kan göra allt möjligt eller ska du välja något som verkligen specialiserat sig på exakt din arbetsprocess, framtagen av branschkollegor som nu har stor erfarenhet av flera olika plattformar?

 

Digital Process

Den stora skillnaden mellan att digitalisera sitt vanliga arbete och att få en hel process digitaliserad är otroligt stor. Vi ser att man kämpar med ordbehandlare och mallar, sedan är man ute i en app som  ibland t.om tillhör entreprenörens abbonemang, där man loggar sina fel ute på byggprojektet, för att sedan ta ut en tabell som man klistrar in i sin ordbehandlares mall. Digitalkameran eller telefonens bilder kan man också enkelt dra in med drag´n´drop, om man nu lyckas knyta rätt bild till rätt fel i bilagan. Om man gör besiktning av dörrar så är det ju svårt förstås, och komma ihåg vilken väg man gick därute på byggprojektet.

Alla dessa saker är digitala, och ja ni som jobbar såhär jobbar digitalt, men det är med stor risk för att kvalitén naggas i kanten om man inte är uppmärksam. Det är lätt att tappa bort sig om man inte har en checklista som förs.

Digitaliserad Process – Ett helt nytt sätt att arbeta – beteendeförändring

Ja det låter läskigt. Men med nya verktyg och oändliga möjligheter så har vi tillsammans med erfarna besiktningsmän kokat ner och tagit bort alla de moment man gör idag med att klippa och klistra mellan ordbehandlaren och kalkylblad och bildbank. Det måste finnas en förändring när du går över till digitalt, annars blir det ingen kvalitetshöjning. PlanTrail har utnyttjat all logisk kraft och vänt upp och ner på den traditionella besiktningen, men med ett fantastiskt trevligt och enkelt gränssnitt så hittar du rätt direkt!

Med PlanTrails modul för Entreprenadbesiktning har vi gjort något helt annat än de appar och system som du hört om tidigare. Vi digitaliserar sådant som de inte kan.
Genom djuplodande intervjuer och många timmars studerande av Allmänna Bestämmelser och regelverken kring Besiktningar har vi byggt vårt system kring Entreprenadbesiktningsmannens vardag.

Över 120 projekt har gjorts i Beta-test och nu är modulen släppt för den stora massan.
Tack vare ett gediget arbete i grunden, och med spetskompetens i både IT-system och Entreprenadbesiktning kan du känna dig lugn, för vi vet vad som krävs av digitaliseringsprocessen för att den ska vara värd namnet.

För att få en liten inblick i vad PlanTrail Entreprenadbesiktning gör och hur den kan vara så effektiv och samtidigt lyfta din spetskompetens och yrkesstolthet flera hästlängder framför dina branschkollegor, så kan du titta på bilden nedan. Den beskriver de olika steg som vi erfarit att man utför idag vid både traditionell och “digitaliserad” besiktning. Det blir många steg och många ställen som det finns risker att någoit tappas bort.

 

!Med mätningar som gjorts i vårt system samt vid utvärderingar med våra beta-testare så ser vi att en besiktning på plats, tillsammans med att sammanställa en bilaga i sin ordbehandlar-mall tar ca 3 timmar aktiv tid. Med PlanTrail tar det inte ens en 5:e del av tiden, men projekten är mer nöjda då man får mer tid av besiktningsmannen på plats och högre kvalitét. Givetvis måste vi skryta om att det redan gjorts besiktningar med platsbesök och vid det uppföljande mötet med en kaffekopp och eftersnack så får PlanTrail användaren iväg en komplett bilaga med infogade fellistan distribuerad, med leveranskvitto och läskvitto på att alla fått bilagan.

Är du nyfiken på hur detta kan gå till?
Hör av dig! eller -Boka din Demo i modulen nedan!

Konkurrenterna stänger ner sin App

Konkurrenterna stänger ner sin App

Materialtillverkaren har tappat kontrollen över systemet FireSeal DOC och råder nu sina användare att ta ut rapporter för att hinna spara ner allt sitt arbete med egenkontrollerna för brandtätning. länk

Vi har förstått att alla som använder brandtätningsappen FireSeal Doc i dagarna fått nyheten att systemet ej kommer att finnas kvar längre än september 2023. Vi läser på FireSeal.se att man kommer stänga ner servrarna i slutet av September, och alla som har sina projekt i detta system blir strandsatta. Det finns heller ingen vägledning för hur användarna ska kunna färdigställa sina pågående projekt eller om det finns system på marknaden som Fireseal rekommenderar.

PlanTrail erbjuder härmed alla FireSeal Doc-användare gratis abbonemang fram till den sista september.
Detta för att man ska kunna slutföra sina projekt i ett system som har support och är symptomfri.
Är ni sedan intresserade av att fortsätta så går det bra, och vill ni avsluta testperioden går detta bra.

Vi vet att Egenkontrollen är en superviktig del i din verksamhet som brandtätningsföretag.
Välkommen att prova ett professionellt verktyg hos oss på PlanTrail.
Ring oss, vi har sommaröppet! tel 020-12 11 10 eller info@plantrail.com

Läs om vår brandtätningsmodul här!

Ett Brandtätningsföretag har alltid ansvaret för egenkontrollen vid installation, för att det ska säkras upp att montaget sker enligt tillverkarens anvisningar och att den uppfyller kraven enligt fastighetens säkerhetsklass.
Och det ska nog inte blandas ihop med tillverkarnas syfte med att ”hjälpa till” med egenkontrollen. Iallafall inte gratis. Vi har nu facit på att det är otroligt kostsamt att driva ett IT-system, och det går inte bara byta ut en pall fog på lagret mot en server. 

Det är inte materialtillverkarnas uppgift att förse montageföretagen med egenkontrollsystem. Låt er inte lockas av den tanken, för de är proffs på att tillverka högpresterande produkter, inte att bygga IT-system. Det blir dyrt, och får många buggar, när man når den kritiska punkten mellan kostnaderna att hålla den vid liv jämfört med avansen man har på andra produkter, då lämnar man sina kunder som en liten barkbåt på ett stormigt hav. 

Måste alla ha appen?

Hur många montörer utför sin egen egenkontroll idag?
Det är väl känt att man låter en arbetsledare föra egenkontrollen åt andra personer, och gärna i slutet av dagen. Oavsett om detta sker Digitalt eller ej.
Riskerna med detta är att man missar arbeten som utförts och man låter arbetsledaren stå för signaturen på pappret att det är rätt produkter och rätt utförande, fast han inte ens var på plats vid montaget. Dessutom vet man inte riktigt hur många montage respektive montör gjort, eller om det finns anledning att kliva in och guida någon ifall man ser trender i montaget som i ett längre perspektiv kan utgöra en risk.

Vill du komma i kontakt med oss?
Ring 020-12 11 10

Vill du boka demo? Klicka här!

sv_SESvenska