“Vi jobbar redan digitalt”
Det är många olika besiktningsmän och kvinnor som vi nu träffat genom vårt arbete med att helt digitalisera arbetsprocessen med Entreprenadbesiktning. Många har redan börjat introducera olika digitala hjälpmedel och med sin “users-design”, som betyder att man genomför ngt man vill åstadkomma i ett system som inte är byggt för just det, så har man ändå hittat något sätt att ta sig framåt i den digitaliserande omvärlden.
Vilket stöd får man av Riksorganisationer för att framtidssäkra sitt yrke?
Det är mycket vanligt att man tar stöd av riksorganisationer och deras föreslagna arbetssätt och till och med mallar man kan använda, för att vara säker på att egenkontroller och tex att besiktningen har en stabil grund för giltighet.
Men vi ser inte riktigt några rekommendationer av Riksorganisationerna för varken yrkesarbetande byggarbetare eller te.x byggnadsingenjörer, utan man får helt enkelt hitta sin kommande digitala verktygslåda själv. Det som finns tillgängligt är dock en fin rabatt hos IT-plattformarna som kan kan åtnjuta som en medlem, vilket många uppfattar som att det har rekommenderats, vilket organisationen inte gör. Här finns en bred uppfattning att man har gjort en “bäst i test” för att hitta bästa verktyget till sina medlemmar, tänk så otydligt det kan bli ifrån centralt håll. Alla IT-plattformar kan nämligen komma in som ett rabatterat verktyg hos en riksorganisation, om man ger rabatt. Det betyder inte att det är det bästa verktyget för ändamålet, utan mer ett alternativ man kan testa och se om det fungerar för just dig. Det kan bli en dyr läxa att lära sig ett helt nytt system som sedan i efterhand inte är speciellt anpassad för dina arbetsuppgifter, trots att du såg reklam på riksorganisationens medlemssida.
Ensam är stark
Att hitta ett digitalt verktyg är som att behöva bli proffs på IT-plattformar till den nivå att man kan få en överblick på hur de fungerar, och sedan ur ett helikopterperspektiv jämföra med din verksamhets behov. Det är klart alla vill sälja en app till dig med budskapet att “den går alldeles utmärkt att använda till besiktning”, och visst det går att skära bröd med motorsåg men det är inte optimalt.
– Men man kan ju kolla vad sina branschkollegor har för system? -Eller kan man det? Du lägger alltså hela ditt företags framtidssäkring av digitalt verktyg hos en branschkollega, och dennes tid samt förmåga att effektivt och noggrannt lära sig alla system på marknaden för att sedan göra det optimala valet. Eller är det så kanske att din branschkollega tittat på riksorganisationens hemsida för att se vad dom “rekommenderar”. Kanske är just dina branschkollegor fast i ett system som inte är speciellt tidseffektivt men vill gärna skryta lite om att de “digitaliserat sitt arbete”.
Du är ensam i denna kommande digitala storm, och behöver samla ihop dig för att göra det viktigaste valet på länge. Så hur ska man tänka? Ska man ta ett brett verktyg där du kan göra allt möjligt eller ska du välja något som verkligen specialiserat sig på exakt din arbetsprocess, framtagen av branschkollegor som nu har stor erfarenhet av flera olika plattformar?
Digital Process
Den stora skillnaden mellan att digitalisera sitt vanliga arbete och att få en hel process digitaliserad är otroligt stor. Vi ser att man kämpar med ordbehandlare och mallar, sedan är man ute i en app som ibland t.om tillhör entreprenörens abbonemang, där man loggar sina fel ute på byggprojektet, för att sedan ta ut en tabell som man klistrar in i sin ordbehandlares mall. Digitalkameran eller telefonens bilder kan man också enkelt dra in med drag´n´drop, om man nu lyckas knyta rätt bild till rätt fel i bilagan. Om man gör besiktning av dörrar så är det ju svårt förstås, och komma ihåg vilken väg man gick därute på byggprojektet.
Alla dessa saker är digitala, och ja ni som jobbar såhär jobbar digitalt, men det är med stor risk för att kvalitén naggas i kanten om man inte är uppmärksam. Det är lätt att tappa bort sig om man inte har en checklista som förs.
Digitaliserad Process – Ett helt nytt sätt att arbeta – beteendeförändring
Ja det låter läskigt. Men med nya verktyg och oändliga möjligheter så har vi tillsammans med erfarna besiktningsmän kokat ner och tagit bort alla de moment man gör idag med att klippa och klistra mellan ordbehandlaren och kalkylblad och bildbank. Det måste finnas en förändring när du går över till digitalt, annars blir det ingen kvalitetshöjning. PlanTrail har utnyttjat all logisk kraft och vänt upp och ner på den traditionella besiktningen, men med ett fantastiskt trevligt och enkelt gränssnitt så hittar du rätt direkt!
Med PlanTrails modul för Entreprenadbesiktning har vi gjort något helt annat än de appar och system som du hört om tidigare. Vi digitaliserar sådant som de inte kan.
Genom djuplodande intervjuer och många timmars studerande av Allmänna Bestämmelser och regelverken kring Besiktningar har vi byggt vårt system kring Entreprenadbesiktningsmannens vardag.
Över 120 projekt har gjorts i Beta-test och nu är modulen släppt för den stora massan.
Tack vare ett gediget arbete i grunden, och med spetskompetens i både IT-system och Entreprenadbesiktning kan du känna dig lugn, för vi vet vad som krävs av digitaliseringsprocessen för att den ska vara värd namnet.
För att få en liten inblick i vad PlanTrail Entreprenadbesiktning gör och hur den kan vara så effektiv och samtidigt lyfta din spetskompetens och yrkesstolthet flera hästlängder framför dina branschkollegor, så kan du titta på bilden nedan. Den beskriver de olika steg som vi erfarit att man utför idag vid både traditionell och “digitaliserad” besiktning. Det blir många steg och många ställen som det finns risker att någoit tappas bort.

!Med mätningar som gjorts i vårt system samt vid utvärderingar med våra beta-testare så ser vi att en besiktning på plats, tillsammans med att sammanställa en bilaga i sin ordbehandlar-mall tar ca 3 timmar aktiv tid. Med PlanTrail tar det inte ens en 5:e del av tiden, men projekten är mer nöjda då man får mer tid av besiktningsmannen på plats och högre kvalitét. Givetvis måste vi skryta om att det redan gjorts besiktningar med platsbesök och vid det uppföljande mötet med en kaffekopp och eftersnack så får PlanTrail användaren iväg en komplett bilaga med infogade fellistan distribuerad, med leveranskvitto och läskvitto på att alla fått bilagan.
Är du nyfiken på hur detta kan gå till?
Hör av dig! eller -Boka din Demo i modulen nedan!